Marka Konumlandırma

Şirketler için büyük önemi bulunan marka konumlandırma uygulamasını mutlaka duymuşsunuzdur. Peki, marka konumlandırma nedir? Nasıl yapılır? Neden önemlidir? Stratejileri nelerdir? Tüm bunların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Marka Konumlandırma Nedir?
Marka konumlandırma, söz konusu firmanın halihazırdaki pazarda bulunduğu yeri belirler. Bu pazara en küçükten en büyüğe tüm firmalar dahildir. Firmanın hedef kitlesi, rekabet durumu ve pazar, markanın konumlandırılmasını etkileyen başlıca faktörlerdir. Bu faktörler içerisinde firma, marka konumlandırmasıyla diğerlerinden farkının ne veya neler olduğunu müşteriye sunar. Markaya atfedilen tüm sıfatların neredeyse tamamı marka konumlandırma uygulamalarıyla oluşturulur bu uygulamanın internet üzerinden yapılmasına da dijital marka konumlandırma adı verilir.

Marka Konumlandırma

Marka Konumlandırma Nedir Nasıl Yapılır?

Marka konumlandırma sunumu yapılırken, firmanın kendisini iyi tanıması önemli bir etkendir. Aynı zamanda rakiplerini de iyi tanıması eşit derece önem taşır ki kendisini diğerlerinden ayırmanın yollarını kolayca bulabilsin. Bu karşılaştırma işleminde akıllara gelebileceği üzere üçüncü bir etmen olarak “tüketici” karşımıza çıkar. Bu üç faktör yani marka, rakip ve tüketici çerçevesinde firma kendisine marka konumlandırma stratejileri belirlemelidir.

Marka Özü Nedir?

Diğer bir adıyla “marka mantrası” olarak da bilinen marka özü, firmanın işleyişi boyunca tüm aksiyonların merkezinde bulunan ve sürekli olarak hizmet ettiği amaçtır. Genellikle birkaç kelimeyle ifade edilen marka özü tanımları, şirketin attığı her adımla ilişkilendirilebilecek bir nitelikte olmalıdır. Marka özü tanımı hazırlanırken markanın hedefleri, gerçekleştirdikleri ve değerleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tanım, şirketin büyüme sürecinde oldukça etkili olacaktır. Hedef kitle bu tanıma bakarak markayla kendini eşleştirir. Bu nedenle marka özü, firmanın prestijinin oluşumunda oldukça etkilidir. Marka özü sayesinde marka savunucuları, marka elçileri vb. kitleler oluşur. Bu gruplar markanın hedef kitlesinin artmasını sağlar.

Marka Konumlandırma Neden Önemlidir?

Yukarıda da vurgulandığı gibi tüketicinin markaya karşı konumunu büyük ölçüde etkilediği, hatta oluşturduğu için marka konumlandırma, firma için oldukça önemlidir. Kötü bir marka konumlandırma çalışması firmayı müşteri kaybı ile karşı karşıya getirebilir ya da hedef kitle oluşturulmasında problem yaşatabilir. Diğer yandan, iyi bir marka konumlandırma çalışmasıyla sadık bir hedef kitle edinebilmeniz de mümkündür. Marka konumlandırma sizi rakiplerinizden ayırır ve doğru bir hedef kitleye ulaşmanızı sağlar. Pazarda konumlandığınız yeri belirler. Reklam çalışmalarında bulunurken size kolaylık sağlar ve kararsızlıkları önler. Doğru müşteriye ulaşma aracı olduğu için, müşterilerinizde artış sağlar.

Marka Büyütme

Teklif ve Detaylı Bilgi İçin

Marka Stratejileri

Marka Konumlandırma Nedir Stratejileri Nelerdir?

Öneminin oldukça vurgulandığı marka konumlandırma işleminin belirli stratejileri mevcuttur. Bahsettiğimiz marka konumlandırma aşamalarını birkaç başlık altında inceleriz. Bazı ürünler bu aşamalardan sadece birinden yararlanırken, bazı ürünler bünyesinde birden fazla konumlandırma türünü barındırabilmektedir.
Bu aşamaların başında, özelliğe göre konumlandırma gelmektedir. Özelliğe göre konumlandırma türünde, ürünün özellikleri ve tüketici faydası oldukça ön plandadır. Bu özelliklere dayanıklılık, ekonomi ve güvenlik gibi örnekler verilebilir.
İkinci olarak, kullanım ve uygulamaya göre konumlandırmayı sayabiliriz. Bu şekilde konumlandırmada ürün belirli bir kullanım alanıyla ilişkilendirilir. Bu uygulamaya verilebilecek yaygın örnekler olarak sıcak içecek firmaları bilinir. Reklamlarını kış aylarına yönelik olarak tasarlayıp ürünlerini soğuk günlerle eşleştirir ve tüketicilerinin akıllarında bu şekilde yer edinirler. Bir pazar genişletme yöntemi olarak aynı ürünlerin soğuk versiyonlarını pazara sürdüklerinde, bu sefer de yaz aylarında ürünlerine yer bulabilirler
Bir sonraki konumlandırma stratejisi ise ürün sınıfına göre sınıflandırmadır. Ürün, diğer seçeneklerine karşın farklı bir özelliğiyle öne çıkabilmelidir.
Diğer bir yandan fiyat faktörü de konumlandırmanın önemli bir bölümüdür. Fiyata göre konumlandırmada fiyat-performans ikilemi öne çıkar. Tüketicilerin zihninde pahalı olan daha iyidir algısı oluşturulur.
Ürün süreçlerine göre konumlandırmada ise ürün hedef kitle ile doğrudan eşleştirilir. Özel tasarım ürünler burada örnek olarak verilebilir. Tüketici söz konusu ürünü kullandığı için kendini özel hisseder.
Bir diğer konumlandırma rakiplere göre gerçekleştirilmektedir. Pazardaki rakip firmaların etkili bir şekilde incelenmesi bu yöntem için çok önemlidir. Rakiplerle aynı konumlama tarzı benimsenebilecekken, farklı bir yol izleyerek öne çıkılması da mümkündür.
Yedinci ve son olarak kültürel sembollere göre konumlandırmayı sayabiliriz. Her toplumun kendine özgü kültürel sembolleri mevcuttur ve bu semboller toplum açısından büyük önem taşır. Bu sembolleri kullanarak ya da kullanmayarak da bir konumlandırma yöntemi benimsenebilmektedir.